Na – voor vele onvoorbereide buitenlanders – de ‘nachtmerrie’ van de aankoop van de droomwoning in Italië te hebben overleefd, volgt meestal de indien mogelijk nog grotere ‘horror’ van het verbouwen van het nieuwe stulpje.
De verhalen op diverse facebookgroepen die je daar over leest zijn natuurlijk weinig bemoedigend en hoopvol. Het lijkt wel of iedereen er drie ipv. één jaar over gedaan heeft, dat het budget minstens dubbel overschreden is, geen enkele Italiaanse aannemer te vertrouwen is en er niets wordt gedaan zoals gevraagd…..
Onze ervaring leert dat het ook perfect anders kan, je even goed vooraf informeren, de juiste mensen en hulp zoeken, niet te overhaast van start gaan, zelf 100% weten wat je wilt, je financiële plaatje goed uitgewerkt hebben en de calvarietocht kan best aangenaam worden. De authentieke Italiaanse boerderij wordt omgevormd tot een combinatie van originele elementen en hedendaags comfort, midden in de groene rust en omring door een prachtig uitzicht.
Alvorens aan dit verlangde eindpunt te komen, is het misschien nuttig enkele zaken goed voor ogen te houden, het kostenplaatje, de praktijk, hoe een en ander in zijn werk moet gaan bij een Italiaanse verbouwing.
Eerst en vooral zal een bekwame geometra onontbeerlijk zijn.
Iedereen die een huis koop in Italië waaraan kadastrale aanpassingen moeten gebeuren of waaraan verbouwd moet worden, zal vroeg of laat in contact komen met een geometra, een typisch Italiaans beroep dat zich ergens situeert tussen architect en technisch tekenaar.
Het is tevens een soort tussenpersoon tussen gemeente, eigenaars en aannemers, iemand die technische bagage heeft en ook aan werfopvolging doet maar vooral plannen en tekeningen kan en moet opmaken voor kadastrale aanpassingen, bouwvergunningen, bewoonbaarheidsattesten, …..
Een zeer belangrijk, onmisbaar en te vriend te houden figuur dus, minder ‘creatief’ misschien dan een architect maar de meeste geometra’s werken wel samen met een architect die dan de plannen tekent en 3D ontwerpen maakt op basis van wat de eigenaars als wensen hebben teneinde zo al op zijn minst tot een goede start te komen, ingediende plannen die volledig naar wens van de klant zijn.
Uiteraard zal er vervolgens een bouwaanvraag ingediend moeten worden.
Ergens leeft nog teveel bij buitenlanders het (achterhaalde) idee dat bouwvergunningen niet zo nodig zijn in Italië, dat als je de burgemeester kent (of wat geld toesteekt) alles wel kan geregeld worden en verbouwingen minder strikt moeten verlopen dan in Nederland of België.
Dit is ondertussen absoluut niet meer zo, Italië is een bureaucratisch land met vele regels en administratieve voorschriften die op dag van vandaag ook allemaal moeten gerespecteerd worden en correct uitgevoerd.
Op de definitieve vergunning is het altijd een tijd wachten maar ondertussen zijn er allerlei systemen in het leven geroepen waarbij je met een eenvoudige voorafgaande aanvraag aan de gemeente al een behoorlijk deel van de werken kan opstarten.
De meeste geometra’s rekenen als ereloon een percentage op de totale werken (dit dan op basis van de plannen en de uiteindelijke aanvaarde offerte van een aannemer), hetgeen afhankelijk van de moeilijkheidsgraad, dringendheid en andere factoren kan variëren tussen de 5 en 10%
In de volgende ‘aflevering‘ van mijn blog zal ik verder ingaan op het verloop van de verbouwingen.