Wie droomt er niet eens van, na een drukke loopbaan genieten van de welverdiende rust in het mooie en zonnige Italië?
De regelgeving binnen de Europese Unie is er op voorzien dat je als gepensioneerde behoorlijk probleemloos naar een andere land binnen de EU kan emigreren, La Bella Italia bijvoorbeeld.
– Betaling pensioen in Italië
Zowel voor Belgen als Nederlanders is het zo dat het volledige pensioen kan meegenomen worden naar Italië, gestort op de bankrekening die jij wenst. Eén keer per jaar moet je aan de bevoegde pensioendienst een ‘bewijs van leven’ overmaken. Verder zijn er ter plaatse geen administratieve verplichtingen, vooraf moet je in je ‘thuis’land wel enig papierwerk in orde brengen.
– Ziekteverzekering in Italië
Ook dit is geregeld, gepensioneerden die in het buitenland wonen, blijven recht hebben op ziekte/zorgverzekering (Nederlanders mogen wel niet vergeten hun zorgpremie te blijven betalen), wel moet je vooraf bij je plaatselijke instelling de nodige formulieren opvragen, invullen en meenemen.
Het zal misschien verbazen maar Italië staat op de tweede plaats van de lijst van de Wereld Gezondsheidsorganisatie met landen waar het medisch systeem het beste georganiseerd is.
– Fiscale gevolgen
Eens je er effectief woont, moet je in Italië personenbelasting betalen.
Waar dan wonen in Italië?
Dit is uiteindelijk de moeilijkste vraag. Er zijn zovele mogelijkheden, zovele prachtplekken om te wonen dat de keuze ‘waar’ je enkele slapeloze nachten kan bezorgen….
Zon is er overal natuurlijk, maar wil je bergen in jouw zicht dan wel bossen of liever de zee of toch liever die heuvels met wijnranken of lijkt één van de grotere steden meer iets voor jou…..?
Het zuiden, Rome, Toscane, Noordelijker….?
Ieder zijn eigen smaak en keuze natuurlijk. Misschien toch enige algemene richtlijnen en tips : de (medische en andere) voorzieningen ten zuiden van Rome hebben een minder goede naam en er is ook minder keuze. Alle bestemmingen die op minder dan 1 dag rijafstand zijn van België/Nederland worden door de meeste mensen als praktischer beschouwd, ook de nabijheid van luchthavens (bij voorkeur met low budget maatschappijen) kan een pluspunt zijn.
Het hoeft niet gezegd dat Toscane, de Meren, Cinque Terre, Rome, Milaan, Venetië, de Amalfi kust zeer dure regio’s zijn, zowel om te wonen/leven als om een huis aan te kopen of te huren.
Daarentegen kun je in de kleinere dorpen in het binnenland natuurlijk wel soms verrassend goedkoop iets op de kop tikken. In ons buurdorp Spigno Monferrato (Piemonte) bijvoorbeeld zijn er diverse appartementen te vinden tussen de 15 en 25 duizend euro, uiteraard is dan wel een fikse opknap/opfrisbeurt nodig.
Momenteel zitten vooral de regio’s Puglia, Le Marche en Piemonte in de lift.
Voor verdere concrete vragen kun je mij natuurlijk altijd rechtstreeks mailen.